Uplynulé leto bolo naozaj nezvyčajné. Celý svet zachvátila pandémia a my sme sa koncom júna stali rodičmi dcérky Lindy. Tradičnú kúpaciu sezónu sme celkom logicky neodštartovali niekde na petržalskom Draždiaku v máji, ale až koncom augusta na kúpalisku v Banskej Bystrici. Rozlúčka s bratislavským životom sa udiala celkom v tichosti pod rúškom pandémie na konci apríla. Odvtedy žijeme v dedinke Nemce pri Banskej Bystrici (v Peťovej rodnej obci :). Takýmto jednoduchým spôsobom sa z nás, kedysi hrdých obyvateľov najväčšieho slovenského sídliska, stali dedinčania. Draždiak a ani žiadne podobné kúpacie jazero už síce nemáme v kilometrovej vzdialenosti od domu, ale chuť plávať v prírodných vodách počas leta sa z nás nevytratila. Tento rok sme síce museli kvôli tehotenstvu, pôrodu a následnému obdobiu šestonedelia počkať až na koniec augusta, ale potom sa kúpanie naplno rozbehlo 🙂

Windšachtské jazero pri Banskej Štiavnici

Za mesiac sme sa stihli vyčľapkať vo vodách blízkych aj mierne vzdialených 13-krát. Ja som bola hlavne spokojná sama so sebou, že to moje telo aj po pôrode normálne funguje. Oboch nás potešila skutočnosť, že aj s malinkým bábätkom sa dajú absolvovať pri troche snahy a dobrom plánovaní zaujímavé kúpacie výlety. Aqualand Banská Bystrica alebo mierne vylepšené mestské plážové kúpalisko nesklamalo. Náš obľúbený minerálny bazén je zaručenou klasikou. Celé leto sa v okolí motajú plážoví seniori (na čele s mojím ocom :). My sme väčšinou prichádzali v poobednajších hodinách, kedy je už slabšie slnko a tiež znížené vstupné (to síce pre nás tento rok znížené nebolo, lebo máme obaja Jánskeho plakety a zľava pre darcov krvi platí len na celodenné vstupné). Deku pre Lindu sme rozložili v tieni pod stromami a na striedačku sme si chodili zaplávať.

Organizácia kúpacích výletov bola približne nasledovná: ak sme mali spoločnosť nejakého starého rodiča, tak sa nám sem-tam podarilo zaplávať si aj spolu, pokiaľ bábätko spalo alebo malo dobrú náladu v kočíku či na deke :). Maličká sa teda tento rok ešte nekúpala 🙂 Ak sme výletovali len v trojici, zvyčajne jeden ostal s Lindou a druhý sa plahočil. Dvakrát v tejto trojkombinácii sme si vyskúšali „nechať dieťa len tak“,a to vôbec prvýkrát na kúpalisku, kedy maličká po príchode k bazénu pokojne spala v kočíku. Poprosili sme seriózne vyzerajúcich ľudí zo susednej deky, či by nám nepostrážili kočík s dieťaťom a my sme sa bleskurýchlo hodili do vody. Po cca 10-minútach na nás už mávali, lebo maličká sa zobudila. Ale aj tých 10 minút stálo za to 🙂

Lom Devičie

Druhýkrát sme sa odvážili nechať kočík s Lindou na okraji jazera v Krpáčove. Slečinka bola v takom tichom polospánku a dopriala nám príjemné 20-minútové kúpacie čľapkanie. Najvhodnejšie miesto pre deku a kočík bol tieň, podľa možnosti ďalej od nejakých hlučnejších skupiniek. Pre mňa najväčšou výzvou bolo rýchle kojenie plačúceho dieťaťa hneď po vyjdení z vody, keď som bola celá mokrá a s plavkami na sebe. Po tomto úkone bolo síce bábätko spokojné a sýte, avšak totálne mokré. Takže som sa cez leto naučila bleskovo prezliekať z mokrých plaviek do suchých kojacích šiat.

Windšachtské jazero pri Banskej Štiavnici

Postupom času sme si našťastie vybudovali akúsi príjemnú kúpaciu rutinku: čo treba a netreba zobrať, kde uložiť plienky na deke a ako meniť polohu kočíka, aby nám nesvietilo slnko na deku atď. Už teraz sa teším na ďalšiu kúpaciu sezónu!

Tu je zhrnutie našich kúpacích miest:

Aqualand Banská Bystrica

Príjemné rozľahlé mestské kúpalisko s dostatkom stromov, ktoré poskytujú potrebný tieň. My sa kúpeme takmer výlučne v bazéne s minerálnou vodou, tzv. medokýši. Nevýhodou je drahšie vstupné a pomerne vysoké ceny za jedlo a pitie. Napr. pivo desiatka stojí 2 eurá.

Aqualand Banská Bystrica
Aqualand Banská Bystrica

Štiavnické tajchy : Beliansky tajch, Windšachtský tajch

Prírodné jazerá, ktoré sú obľúbeným miestom Banskobystričanov (súdiac podľa množstva ŠPZ 🙂 Vzdialenosť od BB je cca 50 km, do hodiny ste tam a pri ceste späť sa ešte môžete zastaviť v krásnej Banskej Štiavnici, ktorá je ale cez leto preturistovaná :/ Tajchy nie sú najteplejšie, ale kúpanie je fakt príjemné. Bufety sú pri väčšine jazier, početné stromy poskytujú tieň. Vstup do vody často nie je pozvoľný, ale vchádza sa po schodíkoch či kamienkoch 🙂

Dojčenie na brehu Windšachtského jazera
Belianske jazero
Po kúpaní sme si odbehli kuknúť Banskú Štiavnicu

Lom Devičie

Menej známe miesto na kúpanie blízko Krupiny. Jazero s totálne čistou vodou sa nachádza na súkromnom pozemku, kde sa platí parkovné. Bufet ponúka základné jedlá a nápoje. Je tam dostatok tieňa, dá sa zapožičať lehátko za poplatok a určite vo vode uvidíte raky!

Lom Devičie

Krpáčovo

Vodná nádrž v Nízkych Tatrách v nadm. výške 700 metrov. Najvyššie položené miesto, kde sme sa minulú sezónu kúpali. Ani tu nebola voda najteplejšia, ale keď ju miluješ, nie je čo riešiť 🙂 Bufet pri brehu dokonca ponúkal café latté aj so šľahačkou do kofolového pohára za neuveriteľných 1,50 EUR. Kúpali sme sa tu po prvýkrát.

Krpáčovo a extra lacné café latté 🙂

Liptovská Mara

Jedna z najväčších vodných nádrží sa stala minulé leto našou najvzdialenejšou kúpacou destináciou. Z BB je to takmer 80 km. Kúpali sme sa v septembri, už po hlavnej sezóne. Výhľady na Nízke Tatry (a kúsok aj na Západné Tatry) boli famózne. Vyskúšali sme dve pláže, pri bufete Zátoka a v kempe v Liptovskom Trnovci. Kúpali sme sa tu taktiež po prvýkrát.

Kúpanie na Liptovskej Mare pri Bufete zátoka
Kúpanie na Liptovskej Mare v Mara kempe Liptovský Trnovec

Tajch Nová Baňa

Pre nás doteraz totálne neznáme kúpacie miesto, kde sme zavítali viac-menej náhodou. Odporučenie nám dala moja sesternica, ktorá v blízkosti rekreovala aj s rodinou. Prišli sme ich pozrieť a zobrať si od nich kočík. Úžasná atmosféra tajchu takmer priamo v meste nás fakt okúzlila, preto sme sa tam ako na jediné kúpacie miesto z vyššie menovaných (okrem BB pláže) znovu po pár dňoch vrátili. Reštaurácia fungovala, stromy poskytovali potrebný tieň a voda bola nadmieru teplá.

Tajch Nová Baňa
Tajch Nová Baňa

pozn. Ospravedlňte nižšiu kvalitu fotografií, veľkú zrkadlovku akosi stále zabúdame doma :/ a ešte k tomu sa nám stratila nabíjačka 😀

Veľká vďaka za editáciu textu patrí Peťke

Prosím ohodnoť článok, zaujíma nás tvoja odozva

5/5 - (6 hlasov)
Momentálne si užívajúca materskú dovolenku a teda väčšinu času venuje starostlivosti o Lindu a Peťku. Popri tom sa spolu s manželom snaží žiť aktívnym životom (v menšej intenzite ako pred materstvom samozrejme :). Pandémia spolu s rodičovstvom nás celkom prirodzene spomalila, čo vôbec nie je na škodu. Učíme sa žiť pomalšie ale plnohodnotnejšie. Menej je v našom prípade viac. 
Viera exValentová Bugáňová

Potešíme sa tvojmu komentu

  • Andrea Vojtovičová

    skvely clanok. bola som tento rok v B. Stiavnici-inde sa takmer ist nedalo. krasne mesto. p.s. tvoj chlap ma pekne brucho, haha.