Dobrovoľníčenie na ekologickej farme. Spanie v stane veľmi ďaleko od hongkonských mrakodrapov a veľmi blízko od hraníc s Čínou. Maltovanie, rýľovanie a kosenie počas pracovných dní. Bicyklovanie, návšteva protestov a múzeí, prechádzky po ostrovoch, túra a mrakodrapovanie počas dní voľna. Takto vyzeralo našich sedem týždňov v Hong Kongu.

Do Hong Kongu, polosamostatného mestského štátu pod správou Číny, sme sa presunuli v polovici októbra, po odlete z Filipín, ktorými sme sa tárali mesiac. Hong Kong (HK), takisto ako takmer žiadna naša ázijská destinácia nebol vybratý zámerne. Okrem našej prvej a poslednej zastávky (Nepál, India) sme sa po Ázii pohybovali výlučne v závislosti od ceny letenky. Čo v praxi znamená, že kde bola najlacnejšia letenka, tak sme si zaleteli a určitú dobu pobudli. Letenku do Hong Kongu sme si kupovali v Malajzii, deň pred odletom na Filipíny. Totižto, filipínska imigračná politika si zaslúži kúsok pozornosti. Nielenže sa pri odlete z krajiny platí takzvaný výstupný poplatok (exit fee), vo výške približne 10 EUR, ale takisto potrebujete pri vstupe do krajiny preukázať vašu plánovanú cestu von, čo znamená, že potrebujete mať spiatočnú letenku, alebo lístok na loď (lode však premávajú len na malajskú časť ostrova Borneo a odchádzajú z filipínskeho Mindanaa, ktoré je známe nestálou politickou situáciou, skrátka, loďou sme ísť nechceli). Počas filipínskeho putovania sme sa dozvedeli, že trošku graficky zdatnejší cestovatelia si úplne bežne doklad o zakúpení letenky „vyrábajú“ a imigrační úradníci to spätne nekontrolujú s leteckými spoločnosťami, takže možno to ide aj takto. No my sme si letenku „nevyrobili“ ale naozaj zakúpili a zaviedla nás do Hong Kongu.

Hongkonská vlajka je tá menšia napravo. Tá väčšia vľavo patrí Číne. Takto usporiadané vlajky vejú celým veľkomestom

Hongkonská vlajka je tá menšia napravo. Tá väčšia vľavo patrí Číne. Takto usporiadané vlajky vejú celým veľkomestom

Princíp „jeden štát, dva systémy“ (one country, two systems)

Hong Kong je zriadením vysoko špecifický mestský štát, ktorý je vlastne oficiálne pod Čínou, aj keď tu platí iná mena ako v Číne a tou je hongkongský dolár. Obyvatelia majú vlastné pasy, ktoré sú niekoľkonásobne použiteľnejšie ako tie čínske, vzhľadom na počet  krajín, kde majú bezvízový vstup. Takisto hovoria špecifickým dialektom kantónčiny, čo je čínština používaná v južnej Číne a v štátoch Juhovýchodnej Ázie. Oficiálny jazyk v Číne, teda mandarínska čínština je povinne vyučovaný v školách, ale iba od roku 1997, kedy Hong Kong prešiel oficiálne pod správu Činy (handover). Dovtedy to bola britská kolónia a Briti sa tu usadili po výhre v ópiových vojnách v polovici 19. storočia. Blízky ostrov Macao, ktorý je dnes preslávený ako Las Vegas Ázie, sa dostal spod portugalskej nadvlády naspäť pod Čínu v roku 1999 a oba ostrovy sú oficiálne spravované podľa hesla: jeden štát, dva systémy (one country, two systems). To znamená, že oba malé ostrovy majú deklarovanú vysokú mieru suverenity a samostatnosti od Číny. Nedávna prax a to konkrétne dvojmesačné študentské protesty v Hong Kongu ukázali, že na tej relatívnej samostatnosti by sa malo asi ešte viac popracovať. Hlbšie protesty spomeniem nižšie.

Mrakodrapy na Hong Kong Island a Victoria Harbour. Pohľad z poloostrovu Kowloon. V Hong Kongu sa údajne nachádza viac mrakodrapov ako v New Yorku.

Mrakodrapy na Hong Kong Island a Victoria Harbour. Pohľad z poloostrovu Kowloon. V Hong Kongu sa údajne nachádza viac mrakodrapov ako v New Yorku. Druhá najvyššia budova v meste je napravo-IFC (International Financial Center )

Tiché miesta s rybárskymi lodami je možné nájsť v okolí celého Hong Kongu.

Tiché miesta s rybárskymi loďkami je možné nájsť v okolí celého Hong Kongu.

Príliš veľa zelene a chránených území, kde sú tie mrakodrapy? 

Hong Kong má údajne viac mrakodrapov ako New York City. Ja milujem obrovské sklenené vežiaky a preto som sa na toto mega mesto nesmierne tešila. To, že samotný miništátik je tvorený vyše 200 ostrovmi a až takmer 70 percent územia je nezastavaného a z tohto je až 40 percent územia chráneného ako prírodný park bol len príjemný bonus. Takisto sme veľmi skoro pochopili, že Hong Kong nie je len ten slávny ostrov, ktorého mrakodrapovú panorámu pozná asi každý. Najväčšiu časť hongkonského územia tvorí Kowloon spolu s Novými Teritóriami, čo je polostrov vychádzajúci z pevninskej Číny.

Oddych v "otvorenej" obývačke na záhrade, kde sme pracovali.

Oddych v „otvorenej“ obývačke na záhrade, kde sme pracovali.

Socha asi najznámejšieho hongkonského kung-fu herca Brucea Leeho na Avenue of the Stars vo Victoria Harbour.

Socha asi najznámejšieho hongkonského kung-fu herca Brucea Leeho na Avenue of the Stars vo Victoria Harbour.

Hong Kong bol jednoznačne našou najdrahšou ázijskou destináciou. Ceny boli porovnateľné a miestami aj drahšie ako tie slovenské. To znamená, že sme celý čas mali režim vyhýbaniu sa turistických reštaurácií. Keď sme sa potrebovali najesť, šli sme do zastrčenej malej čínskej reštaurácie, kde väčšinou nemali menu po anglicky a často ani po anglicky nehovorili, tak sme sa snažili o jednoduché anglické všeobecne známe vetičky a keď to nešlo ani tak, tak sme ukázali na vedľajšie stoly a objednali sme si presne to, čo jedli ľudia obďaleč. (Teraz v Indii túto perfektnú pomôcku využívame takisto 🙂 Tiež sme sa podľa mňa obaja naučili celkom slušne jesť paličkami. Jasné, že nám to ešte robí obrovské ťažkosti a pravdepodobne aj spôsob akým držíme paličky je neštandardný, no jedná sa o to, že sa takto vieme slušne nasýtiť, a nemusíme už bojovať s jedlom, ako to bolo tie prvé razy.

Menu v tej lacnejšej neturistickej reštaurácii. Objednávanie jedla a dorozumievanie sa posunkami je vždy a všade zábava!

Menu v tej lacnejšej neturistickej reštaurácii. Objednávanie jedla a dorozumievanie sa posunkami je vždy a všade zábava!

Nie je čínština ako čínština

V Hong Kongu je oficiálnym písaným jazykom čínština a angličtina a hovoreným jazykom je trojica:  kantonská čínština, mandarínska čínština a angličtina. Preto sme takmer všetkým nápisom kadekde rozumeli a málokedy sme sa strácali 🙂 (Samozrejme až na tie spomínané  maličké reštaurácie). Inak všetci naši spolupracovníci zo záhrady, ktorí boli zvyčajne v našom veku, nám tvrdili, že oni skoro vôbec nevedia a nerozumejú mandarínčine, teda oficiálnemu jazyku Číny. Ich materinským jazykom je kantončina a keďže povinné učenie mandarínčiny  na školách začalo až po handoveri v roku 1997, tak oni to už nestihli. No ale mali sme v záhrade jednu veľmi pracovitú ženičku, ktorá pochádzala zo Sečuánu v Číne a do Hon Kongu sa presťahovala len pred rokom. A oni nám samozrejme tvrdili, že ona naopak takmer vôbec nehovorí ich jazykom, teda kantónčinou. Ale potom nás museli všetky naše uši aj oči klamať, lebo podľa nás všetci zúčastnení viedli celkom slušné debatky. Takže pravda je samozrejme niekde uprostred.

Spoločný obed s našimi kolegami z ekologickej záhrady. Nájdete medzi Hong Kongčanmi aj jednu Číňanku pochádzajúcu z Číny?

Spoločný obed s našimi kolegami z ekologickej záhrady. Nájdete medzi Hongkongčanmi aj jednu Číňanku pochádzajúcu z pevninskej Číny?

Hongkončania versus Číňania z „naozajstnej“ Číny a problém sušeného mlieka

V každom prípade sme neboli schopní podľa zvuku rozlíšiť kantónsku čínštinu od tej mandarínskej a takisto sme na pohľad nevideli rozdiel medzi Číňanom z Číny a tým z Hong Kongu, aj keď Hongkončania nám všetci svorne tvrdili, že tých „vnútrozemcov“  z vnútrozemskej Číny (mainlanders from mainland China) proste musíme všade vidieť, ako ich tu zaplavujú a skupujú ich kvalitnejšie hongkongské produkty a následne prevážajú za hranicu. Toto sme samozrejme videli. Človek sa nemusí ani veľmi obzerať, aby v totálne každom metre nevidel desiatky ľudí s obrovskými cestovnými kuframi. Zo začiatku sme naozaj nechápali, ako je to možné, že tak strašne veľa ľudí cestuje neustále s takou veľkou batožinou na našej linke metra, ktorá bola totálne ďaleko od letiska. Potom nám to bolo vysvetlené. Naše metro viedlo na hranicu s Čínou a naša záhrada sa nachádzala len jednu zastávku od hraničného priechodu. Tak sa ráno Číňan z naozajstnej Číny vybral s prázdnym kufrom do najbližšieho hongkonského sídla, hojne nakúpil, šiel to domov zložiť a takto sa otočil trikrát denne. Týmto sa ľudia údajne živia. V Číne je veľmi veľa produktov veľmi zlej kvality, tak sa to jednoducho importuje z Hong Kongu. Napríklad upozornenia na maximálne množstvo prevozu dojčenského sušeného mlieka (milk powder) boli vyvesené kde-kade. Maximálne sa dali previezť 2 plechovice výrobku počas 24 hodín ak by ste chceli vedieť!

Upozornenie na letisku o maximálnom povolenom množstve vývozu  sušeného mlieka. Takže určite nekúpte viac ako dve plechovice, teda 1.8 kg!

Upozornenie na letisku o maximálnom povolenom množstve vývozu sušeného mlieka. Takže určite nekúpte viac ako dve plechovice, teda 1.8 kg!

Naša farma v Sheung Shui a dobrovoľníctvo

Ako bolo spomenuté už vyššie, v Hong Kongu sme celkovo strávili 7 týždňov, počas ktorých sme neustále pracovali v jednej vysoko príjemnej ekologickej záhrade, nachádzajúcej sa veľmi ďaleko od mrakodrapov a ruchu mesta. Cesta vlakom do centra trvala takmer hodinu a cesta peši na stanicu metra ďalšiu polhodinu. Naše pracovisko si predstavte ako bežnú záhradku v záhradkárskej oblasti, ktoré môžeme vidieť na Slovensku takmer okolo všetkých väčších miest. Mne to najviac pripomínalo záhradkársku oblasť vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici, kde má záhradu moja krstná mamka a často som tam chodila vypomáhať J Na tomto prírodnom vzdelávacom mieste pracuje veľa mladých zainteresovaných ľudí ako stáli zamestnanci a ešte viac ľudí vypomáha na dobrovoľnej báze. No a my sme boli prvými zahraničnými dobrovoľníkmi. Koncept WWOOFingu, ktorý je presne totožný s tým, čo sme tam praktizovali, teda krátkodobé alebo dlhodobé vypomáhanie na farmách za jedlo a ubytovanie ako spôsob objavovania krajiny, tu dovtedy nefungoval.

Tieto budúce tehlové kvetináče sme síce nerobili my, ale tie múriky pod lavičky pred nimi áno :-)

Tieto budúce tehlové kvetináče sme síce nerobili my, ale tie múriky pod lavičky pred nimi áno 🙂

Organizáciu sme kontaktovali na odporúčanie našej kamošky Irene, ktorá pochádza z Hong Kongu a v auguste počas jej stáže v Kuala Lumpur prebývala v hosteli, v ktorom sme v tom čase pracovali. Ďakujeme! Pracovali sme 6 hodín denne, 4-krát do týždňa. Spávali sme priamo na záhrade v stane, umývali sa kýblikovaním v studenej vode, prípradne sme si ju zohriali. Internetovali sme spod altánku, áno wifi bola takmer na celej záhradke :-). Jedla sa výlučne vegetariánska strava a na farme sa nepoužívali žiadne chemikálie. Takže som si zaspomínala na leto 2012, keď som strávila mesiac dobrovoľníčením v Solárnej záhrade v Izraeli a nemohli sme tam používať žiadne nebio výrobky, tam som ušetrila na šampónoch a mydlách, keďže sa bežne používali len tie ich prírodne odbúrateľné.

Na ekologickej záhrade sa veru maltovalo vo veľkom! A bez miešačky. Tak máme teraz obaja veľké svaly :-)

Na ekologickej záhrade sa veru maltovalo vo veľkom! A bez miešačky. Tak máme teraz obaja veľké svaly 🙂

Žabka žijúca pod zemou, nájdená pri početných výkopových prácach v záhrade.

Žabka žijúca pod zemou, nájdená pri početných výkopových prácach v záhrade.

V Hong Kongu sme napríklad používali obyčajnú soľ na umývanie zubov a fungovalo to! Prášok, ktorým sme umývali riad, bol taký príjemný hnedý, nezapáchajúci a prášok na pranie predstavovali kompostové zbytky naložené tri mesiace, potom zaliate vodou. Ručne sme si oprali naše oblečko v citrusovej vodičke 🙂

Aj korene veľkého stromu sa tri dni vykopávali zo zeme, a nebolo to jednoduché!

Aj korene veľkého stromu sa tri dni vykopávali zo zeme, a nebolo to jednoduché!

Keď sa „zaváralo“ také zvláštne a veľmi kyslé bordové ovocie, tak sa to jednoducho varilo iba s cukrom, žiadne stužovacie látky sa nepridávali. Teda to nemalo dlhú trvanlivosť, tak sme zavárali pomerne často 🙂 Na záhrade sme na noc ostávali len my dvaja, všetci ostatní robotníci chodili spať normálne domov, do ich 40-poschodových bytoviek a malilinkých bytov. Hong Kong má veru výrazný problém s nedostatkom bytov. Sú extra malé, extra drahé a hlavne ich je málo. Obedy na záhrade sa varili a jedli spoločne a raňajky a večere boli v našej réžii. Keďže sme pre seba mali celú záhradu a celkom použiteľnú otvorenú kuchyňu, začali sme sa naplno realizovať. Takto sme si niekoľkokrát urobili haruľu (pre nestredoslovákov: zemiakové placky) a palacinky. Halušky sme pripravili so syrokrémom a náš kolega King ich jedol za pomoci paličiek! (máme to odfotené, smelo pozrite fotoalbum, link je pod článkom.)

Príprava zemiakových placiek (haruľe) v našej otvorenej záhradnej kuchyni

Príprava zemiakových placiek (haruľe) v našej otvorenej záhradnej kuchyni

Go green and chemicals-free!

Záhradné práce väčšinou spočívali zo strednej až ťažkej manuálnej činnosti ako maltovanie, kosenie, plenie, murovanie, prenášanie tehál a cementu na káričke. Ale nikto nás nikde nepoháňal, mohli sme robiť naším tempom-čo znamená, skrátka na pracovisku vládla vysoko príjemná atmosféra, čo vlastne spôsobilo, že toto bola určite naša najpríjemnejšia workaway/helpx/woofing skúsenosť. (Pred pár dňami sme predčasne ukončili dobrovoľníctvo v jednom indickom hosteli, tak presne viem o čom hovorím 🙂

Vo všeobecnosti naši spolupracovníci, ako je to vlastne o Číňanoch známe, boli vysoko neinvazívni, tichí a takmer nekomunikatívni. Po mega hlučných Filipínčanoch, to bola až neskutočná zmena. Nikto nemal potrebu sa s nami nejako výrazne rozprávať. Naozaj zaujímavá skúsenosť. Po čase sme sa dozvedeli, že pre väčšinového Hongkončana je bežný zamestnanec farmy miernym čudákom, ktorý vymenil možnosť kariérneho rastu v korporácii, za prácu na farme. Aktivity našej vyše desaťročnej organizácie spočívali najmä v pravidelných akciách určených študentom všetkých stupňov škôl, ale aj širokej verejnosti. Exkurzie po záhrade ale aj výlety do prírody mali za úlohu ukázať veľmi mestsky založeným obyvateľom Hong Kongu tú prírodnejšiu a zelenšiu časť ich krajiny a taktiež poukázať na možnosť žiť menej konzumne. Tu sme pochopili, že tie celkom normálne činnosti ako napríklad používanie hrabiel, motyky, vytrhávanie buriny alebo zakladanie ohňa môže predstavovať naozajstný problém. A na tomto mieste by som sa chcela spýtať na váš názor. Ako vy vnímate tie spomínané aktivity? Ani ja nechcem povedať, že pravidelne zakladám ohne a hrabem seno každé leto, ale jednoducho som to už veľakrát robila, a je to taká polonormálna činnosť pre mňa. Tak ak by ste sa mohli k tomuto vyjadriť, tak mi smelo napíšte prosím.

image030

Drvivá väčšina ovocia a zeleniny, ktorá sa v Hong Kongu nachádza v predaji pochádza z Číny a údajne často predstavuje zdravotné riziko.  Hong Kong je vysoko nesebestačný, čo sa týka poľnohospodárskych produktov-aj keď prírodné plochy na to má. (Vrámci protestov v uliciach HK bola „zriadená“ zeleninová minihriadka, ktorá upriamovala pozonosť na potrebu znížiť potravinovú závislosť od Číny a hlavne zvýšiť kvalitu ponúkaných produktov). My sme akurát pociťovali to, že vlastne žiadne kúpené ovocie či zelenina nemá nejakú výraznú chuť, ako sme na to boli zvyknutí z predchádzajúcich lokalít. Všetko bolo jednoducho bez chuti a nevýrazné, žiadne sladučké mangá z Nepálu, alebo fajnové filipínske banány. Na záhrade sa toho veľa neurodilo, okrem sladkých zemiakov, mäty a toho podivného kyslého bordového ovocia sme všetko dovážali.

Bicykel, múzeá, protesty, pláže a všetko dokopy

Dni voľna sme sa snažili využiť na maximum. Párkrát sme sa boli výdatne bicyklovať po blízkom okolí, to znamená, že sme zašli na hranicu s Čínou a spoza plota sme kukali na obrovské mrakodrapy čínskeho mesta Schenzen. Inokedy sme zašli k moru do Tai Po. Hong Kong (okrem mrakodrapového centra) je plný cyklistických cestičiek a bicykel tam má asi každý. Veľmi fičia skladacie kusy s malými kolesami, ktoré sa dajú veľmi jednoducho vtrepať do metra. Ak sa chcete presúvať s bežným bicyklom, tak musíte zložiť predné koleso, čo je mierne nepraktické.

Bicyklovanie počas voľna napríklad popred mrakodrapy čínskeho mesta Shenzen, ktoré boli zo záhradky oveľa bližšie ako tie hongkonské.

Bicyklovanie počas voľna napríklad popred mrakodrapy čínskeho mesta Shenzen, ktoré boli zo záhradky oveľa bližšie ako tie hongkonské.

Navštívili sme asi 5 hongkonských múzeí a všetky stáli za to! Pospomínala som si na tie obrovské múzeá z USA (NYC, LA, Philladelphia), na ktoré potrebujete minimálne jeden deň. Tak takéto isté obrovské múzeá boli v HK. Konkrétne sme prezreli Múzeum umenia, vesmíru, vedy a histórie. V stredu je voľný vstup, tak nech sa páči 🙂 Ako som spomínala, Hong Kong je tvorený vyše 200 ostrovami, na ktoré sa dostanete pohodlne loďkami. Na ostrovoch vládne typická pokojná rybárska atmosféra, žiadny zhon a biele goliere. Lístok na loď je lacnejší cez týždeň. Krásne pláže a zabudnuté zákutia určite stoja za to! Premávajú tam dvojposchodové historické električky (len na Hong Kong island) a jedna cesta stojí 20 euro centov. Takisto sa vysoko oplatí ísť tradičným starodávnym trajektom Star ferry z Hong Kong island na pevninu, toto tiež stojí nejakých 20 euro centov.

Múzeum moderného umenia v Hong Kongu. Krásne a moderné, v stredu je vstup zadarmo.

Múzeum moderného umenia v Hong Kongu. Krásne a moderné, v stredu je vstup zadarmo.

Vedecké múzeum, takisto veľmi moderné a poučné. V stredu je zadarmo vstup.

Vedecké múzeum, takisto veľmi moderné a poučné. V stredu je zadarmo vstup.

 

Na ostrove Peng s našou kamarátkou Irene :-)

Na ostrove Peng s našou kamarátkou Irene 🙂

Pred sochou sediaceho Budhu s našou kamarátkou Irene.

Pred sochou sediaceho Budhu s našou kamarátkou Irene.

 

V Hong Kongu sa dá aj celkom seriózne turistikovať, z východu na západ vedie cez pevninu 100-km turistická cesta MacLehose Trail, pomenovaná po najdlhšie vládnucom britskom guvernérovi. My sme na konci novembra prešli prvé dve etapy tejto cesty, ktorá viedla najprv pozdĺž obrovskej priehrady, kempovali sme v lagúne a na druhý deň sme zdolali menší kopček s výhľadmi na odľahlé pláže a vzdialenejšie ostrovy. Keďže sme si na turistiku zvolili víkend, tak chodníky boli preplnené domácimi aj zahraničnými športuchtivými návštevníkmi.

Začiatočné miesto Maclehose Trail, vyše 100-km turistická trasa pomenovaná po najdlhšie slúžiacom britskom guvernérovi.

Začiatočné miesto Maclehose Trail, vyše 100-km turistická trasa pomenovaná po najdlhšie slúžiacom britskom guvernérovi.

Počas prechodu prvými dvoma etapami MacLehose Trail na východe Hong Kongu.

Počas prechodu prvými dvoma etapami MacLehose Trail na východe Hong Kongu.

Dvakrát sme sa v novembri aj okúpali. Juhočínske more bolo už dosť chladné, dosť neočakávané na to, že Hong Kong leží na 23. rovnobežke. Miestni sa veľmi nekúpali, len otužilí seniori a šialení turisti. Pláže zato boli za slnečného dňa preplnené, ako vlastne každé miesto v Hong Kongu v hocijakom čase. Predsa len, 7 miliónov obyvateľov na ploche len 1000 km2 znamená jednu obrovskú tlačenicu!

Plážová pohodička na konci novembra. V Clear Water Bay na východe Hong Kongu

Plážová pohodička na konci novembra. V Clear Water Bay na východe Hong Kongu

image022

Protestovalo sa a postupne sa prestalo…

Hongkonské študentské protesty alebo Umbrella revolution alebo Occupy Central. Nespokojnosť s prílišným zasahovaním Číny do vnútorných záležitostí Hong Kongu a hlavne konkrétne čínska snaha o kontrolovanie nominantov na prvé „ne“samostatné voľby politických lídrov v roku 2017 od čias odchodu Britov vyústili na konci septembra k verejnému odporu. Vyše dvojmesačné okupovanie ulíc protestujúcimi na štyroch rôznych miestach v meste pritiahlo svetovú pozornosť, dodalo sebavedomie podobne zmýšľajúcim na Taiwane a v Macao a samozrejme rozhnevalo čínske vedenie. Počas nášho odchodu boli protestanti nútení stiahnuť sa z pevninskej časti (Kowloon), ktorá sa po vyše dvoch mesiacoch stala znovu prejazdnou pre motorové vozidlá. Protestanti síce zložili stany, ale fyzicky zostali na uliciach, masovo brázdiaci priľahlé obchody. Po skončení bivakovania sa vlastne začala „nákupná horúčka“. Naštvaní policajti zatýkali potom rad-radom naozajstných aj nenaozajstných nakupujúcich. No podľa mňa ten nápad s protestným nakupovaním aj tak nemal chyby!

Protesty v Admiralty na Hong Kong Island.

Protesty v Admiralty na Hong Kong Island.

Protesty v Hong Kongu boli známe ako Umbrella Revolution či Occupy Central. Symbolom bol žltý dáždnik a žltá stuha.

Protesty v Hong Kongu boli známe ako Umbrella Revolution či Occupy Central. Symbolom bol žltý dáždnik a žltá stuha.

Aj najznámejší hongkonský kung-fu herec Bruce Lee podporuje protesty!

Aj najznámejší hongkonský kung-fu herec Bruce Lee podporuje protesty!

V polovici decembra boli nútení zbaliť stany aj protestujúci z Hong Kong Islandu (Admiralty a Central) ale keďže sme teraz v Indii s veľmi obmedzeným internetom, tak viac už nenapíšem. Akurát chcem podotknúť, že počas prebiehajúcich protestov sme opakovane navštevovali tie pokojné miesta, plné domácich aj zahraničných sympatizatov. Heslá volajúce po slobode, rovnosti a spravodlivosti v rôznych jazykoch boli prítomné všade. Takisto ako aj žlté dáždničky a žlté stuhy, ktoré majú doteraz ako profilovú fotku na facebooku takmer všetci moji hongkonskí priatelia.

Steny polepené lístočkami od ľudí z celého sveta vyjadrujúce podporu protestov v Hong Kongu.

Steny polepené lístočkami od ľudí z celého sveta, vyjadrujúce podporu protestov v Hong Kongu.

Žlté stužky, symbol protestov v Hong Kongu, ktoré majú namiesto profilovej fotky na facebooku doteraz viacerí Hongkončania.

Žlté stužky, symbol protestov v Hong Kongu, ktoré majú namiesto profilovej fotky na facebooku doteraz viacerí Hongkončania.

Pozmenená čínska vlajka so symbolmi protestov v Hong Kongu.

Pozmenená čínska vlajka so symbolmi protestov v Hong Kongu.

Takto ubehlo sedem pekných týždňov v údajne najprepchatejšej ázijskej destinácii.

Ďakujem ešte raz všetkým zúčastneným

a čitateľom za prejavenú pozornosť!

…WwW…

Fotoalbum z Hong Kongu:

Seven weeks in the most congested Asian destination. Volunteered in a very nice eco-green, chemical-free farm…

Posted by Viera Valentová on 5. december 2014

Fotoalbum z protestov:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152455728342322.1073741844.587097321&type=1&l=b9602de69e

Prosím ohodnoť článok, zaujíma nás tvoja odozva

Rate this post
Momentálne si užívajúca materskú dovolenku a teda väčšinu času venuje starostlivosti o Lindu a Peťku. Popri tom sa spolu s manželom snaží žiť aktívnym životom (v menšej intenzite ako pred materstvom samozrejme :). Pandémia spolu s rodičovstvom nás celkom prirodzene spomalila, čo vôbec nie je na škodu. Učíme sa žiť pomalšie ale plnohodnotnejšie. Menej je v našom prípade viac. 
Viera exValentová Bugáňová

Potešíme sa tvojmu komentu